Tilknytningsundersøgelse

Formål

En tilknytningsundersøgelse er en helhedsvurdering af barnets eller den unges tilknytning til anbringelsesstedet, forældre og eventuelt øvrigt netværk. Tilknytningsundersøgelser iværksættes som en del af den børnefaglige undersøgelse og har til formål at styrke kommunernes oplysnings- og beslutningsgrundlag i de situationer, hvor kommunen overvejer at indstille til, at et barn skal være anbragt i en videreført anbringelse, eller at et barn skal adopteres af sin plejefamilie.

Tilknytningsundersøgelsen skal afdække barnets udviklingsniveau, på hvilken måde dets udviklingsmæssige behov tilgodeses af plejefamilien/anbringelsesstedet, og den skal afdække, hvordan barnet er forbundet med og har udviklet tilknytnings- og tilhørsforhold til sit aktuelle miljø. Undersøgelsen skal ligeledes vurdere barnets tilknytnings- og tilhørsforhold til sin familie og eventuelt øvrigt netværk.

 

Indhold

Tilknytningsundersøgelser gennemføres ved brug af flere informationskilder og metoder:

  • informationer fra sagsakter

  • samtaler med forældre, plejeforældre, relevante professionelle og med barnet

  • observationer af samspil

  • relevante psykologiske tests såsom Story Stem Assessment Procedure, Family Relations Test, Sceno-legetest, CAT

  • spørgeskemaer til forældre, plejeforældre og andre professionelle omkring barnet.

Forløb

  • Sagsbehandler udarbejder opdrag, dvs. en opgavebeskrivelse for undersøgelsen og sender sagsakter til undertegnede

  • Der afholdes opstartsmøde med sagsbehandler, forældre, plejeforældre og undertegnede.

  • Samtaler, testning og samspilsobservationer gennemføres

  • Genenmgang af erklæring med hhv. plejeforældre og forældre og evt. barn

  • Afsluttende møde med plejeforældre, forældre og sagsbehandler

  • Erklæring fremsendes til sagsbehandler


Tilknytningsundersøgelse ift. videreført anbringelse af barnet

Sagsbehandlerne i kommunen kan i nogle tilfælde ønske hjælp til at få belyst grundlaget for at foretage en videreført anbringelse af et anbragt barn. Denne type tilknytningsundersøgelser bliver foretaget med udgangspunkt i Serviceloven § 68a stk. 1 og stk. 4 nr. 3, hvor det ønskes undersøgt om barnets tilknytning til anbringelsesstedet er så stærk, at det på kortere eller længere sigt må antages at være af væsentlig betydning for barnets bedste at forblive på anbringelsesstedet.

Undersøgelsen udarbejdes i overensstemmelse med Socialstyrelsens retningslinjer for udarbejdelse af tilknytningsundersøgelser.

Adoption uden samtykke

​Adoption uden samtykke er et vidtrækkende indgreb, der i udgangspunkt kun kan komme på tale, hvis forældrene varigt er uden evne til at tage vare på deres barn, eller hvis barnet har opnået en så stærk tilknytning til plejefamilien, at det vil være skadeligt for barnet at afbryde denne tilknytning. De nye regler indebærer, at det nu skal sandsynliggøres, og ikke længere godtgøres, at forældrene varigt vil være ude af stand til at varetage omsorgen for barnet. Lempelserne betyder også, at adoption uden samtykke kan gennemføres uanset barnets alder og anbringelsesperiode.

For at vurdere sager om adoption uden samtykke skal forældreressourcerne hos de biologiske forældre belyses som et led i kommunernes sagsbehandling. Jeg foretager, som autoriseret psykolog, en prognosevurdering af forældreressourcerne med udgangspunkt i en undersøgelse af forældrenes forhold. Forældrenes livsforløb bliver inddraget for at kunne opstille en prognose for, om der er mulighed for, at forældreevnen kan genvindes. Vurderingen vil afdække, om manglende forældreevne alene er en aktuel tilstand, eller om den har vist sig som et gentaget mønster på tværs af situationer, tid samt fysiske og psykiske tilstande. Undersøgelsen gennemføres for at afklare, hvad der er til barnets bedste. Jeg udfærdiger en bred forældreressourceundersøgelse og psykologiske undersøgelser af forældrene og børnene. Det er nødvendigt at afdække det specifikke barns ressourcer og vanskeligheder samt dets udviklingsmæssige niveau og behov. På baggrund af det voksne individs ressourcer og vanskeligheder, og de evt. ressourcer i miljøet, der kan understøtte forældreevnen, bliver der foretaget en samlet vurdering af forældrenes muligheder for at varetage netop dette barns udviklingsmæssige behov.

Reglerne om adoption uden samtykke er lempet med virkning fra 1. oktober 2015. Reglerne og ændringerne er beskrevet i Socialstyrelsens ”Adoption uden samtykke – ni metoder til at afdække forældreevne” – se evt. www.socialstyrelsen.dk